Kippen houden in de tuin

Kippen houden in de tuin

De dierenvrienden onder ons vinden het vast en zeker een goed idee om dieren te houden in de tuin. Kippen zijn een goed voorbeeld van dieren die goed in de tuin gehouden kunnen worden. Naast dat kippen leven in de brouwerij brengen, hebben ze ook nog een aantal nuttige functies voor de tuin. Wat zijn de voor- en nadelen van kippen houden in de tuin en waar moet je rekening mee houden? Lees hier stap voor stap hoe je van jouw tuin een ideale plek maakt voor het houden van kippen!

Voordelen van kippen in de tuin

Het houden van kippen in de tuin is niet alleen leuk, maar heeft ook een aantal voordelen. Deze voordelen zetten we even op een rijtje:

  • Kippen zijn goede verwerkers van afval. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de schillen van groente en fruit prima kan voeren aan je kippen. Ook verschillende soorten voedselrestjes eten ze met plezier voor je op. Denk aan groenten, aardappels, rijst, brood en andere deegwaren. Let wel op, je kunt niet alles zomaar aan de kippen voeren. Verdiep je dus wel even in wat de kippen wel en niet mogen eten.
  • Kippen smullen van het onkruid in de tuin. Doordat de kippen het onkruid uit de tuin pikken blijft de grond er netjes uitzien. Daarnaast scheelt het jou wat werk, je hoeft namelijk geen onkruid meer te verwijderen.
  • Kippen houden is niet duur. Het aanschaffen van de kippen zelf is vrij goedkoop en ook het voedsel is heel betaalbaar. De aanschaf van een kippenhok kan wel wat duurder zijn, maar dit is eenmalig. Overigens is een kippenhok prima zelf te maken voor degene die een beetje handig is. Dit kan de kosten nog wat drukken.
  • De mest van de kippen kan gebruikt worden om de planten in de tuin te bemesten.

Verschillende soorten kippen

Kippen kunnen ingedeeld worden in drie verschillende soorten, namelijk legkippen, krielkippen en vleeskippen. Welke kippensoort is geschikt voor jou?

Legkippen

Zoals de naam doet vermoeden worden legkippen met name gefokt om veel eieren te leggen. Hierdoor kun je regelmatig een eitje uit je eigen tuin en van je eigen kippen eten. Legkippen zijn wat groter van stuk, waardoor enige bewegingsruimte toch wel vereist is. Heb je een vrij grote tuin dan kunnen legkippen prima in de tuin gehouden worden. Legkippen hebben ongeveer 1,5 m² ruimte per kip nodig.

Krielkippen

De krielkip of ook wel dwerghoen genoemd, is wat kleiner van stuk. Doordat krielkippen kleiner zijn kunnen ze op een wat kleinere oppervlakte leven dan legkippen. Krielkippen worden niet speciaal gefokt om veel eieren te leggen. Toch zullen ze zeker af en toe een ei leggen, wat kleiner van formaat maar heel goed te eten! Krielkippen hebben ongeveer 0,75 m² ruimte nodig per kip.

Vleeskippen

Vleeskippen worden zoals de naam doet vermoeden gefokt voor het vlees. Ze worden vrij groot en leggen nauwelijks eieren. Vleeskippen worden nauwelijks gehouden in tuinen. De meeste mensen die kippen houden in de tuin doen dit voor het plezier en heerlijke verse eieren.

Een kippenhok kopen of bouwen

Een goed kippenhok waarin de kippen beschermd worden tegen weersomstandigheden is absoluut noodzakelijk. Het nemen van huisdieren betekent dat je de verantwoordelijkheid draagt om hier goed voor te zorgen. Een goed kippenhok is een onderdeel van de juiste verzorging. Naast een kippenhok moeten de kippen ook naar buiten kunnen, in een ren of los in de tuin. Kippen gebruiken het kippenhok om te rusten, eieren te leggen en om beschutting te zoeken tegen regen, wind en kou. Houd daarom rekening met het volgende:

  • Het kippenhok moet vrij zijn van tocht en regen.
  • Dat het kippenhok vrij moet zijn van tocht betekent niet dat het potdicht moet zijn. Ventilatie is namelijk ook belangrijk.
  • De bodem van het kippenhok moet voorzien worden van stro, hooi of zaagsel voor een goede isolatie.
  • Zoals het spreekwoord ‘met de kippen op stok gaan’ doet vermoeden, slapen kippen op stok. Dit betekent dat er in het kippenhok één of meerdere stokken aanwezig moeten zijn.
  • Woon je in een gebied met rovers zoals vossen of steenmarters? Zorg dat je de kippen hiertegen beschermt, bijvoorbeeld met een stevige omheining. Let ook op dat deze roofdieren niet onder de omheining door kunnen graven. Naast een omheining kan het kippenhok ook voorzien worden van een vossenluik.
  • Maak nestjes in het kippenhok met stro of hooi zodat de kippen hier hun eieren kunnen leggen.

Kippenhok

Kippen in de winter: kou en vorst

Kippen kunnen prima tegen kou en vorst en kunnen in de winter dus buiten blijven. Uiteraard is het wel belangrijk dat het kippenhok tochtvrij en droog is. Wel zijn er in de winter een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Kippen moeten altijd water kunnen drinken, zorg dus dat de drinkbak niet bevriest. Er bestaan drinkbakverwarmers die hierbij kunnen helpen. Daarnaast hebben kippen meer voeding nodig tijdens de winter. Dat komt omdat ze hard moeten werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Tot slot kunnen kippen verkouden worden. Houd dit in de gaten zodat je eventueel supplementen kunt geven om de weerstand te verbeteren.

Hoeveel kippen houden in de tuin?

Kippen zijn groepsdieren en kunnen daarom niet alleen gehouden worden. Neem dus minstens 2 kippen. Afhankelijk van hoeveel ruimte de kippen hebben kun je dit aantal prima uitbreiden naar 3 tot 5 kippen. Overdrijf niet met het aantal kippen dat je in de tuin houdt. Kippen hebben voldoende ruimte nodig en daarnaast zal een te groot aantal kippen resulteren in stankoverlast. Kortom, een groepje van 3 tot 5 kippen is een mooi aantal en voor de meeste situaties de juiste keuze.

Verzorging van kippen

Kippen hebben dagelijks verzorging nodig. Naast de dagelijkse verzorging zijn er ook een aantal zaken waar soms rekening mee gehouden moet worden.

Dagelijkse verzorging van kippen

Kippen kunnen best veel water drinken, waardoor het belangrijk is dat er altijd drinkwater aanwezig is. Om de kippen gezond te houden moet dit dagelijks ververst worden. Daarnaast moeten kippen dagelijks gevoerd worden. De hoeveelheid voer is afhankelijk van de grootte van de kip, waardoor het lastig is een bepaalde hoeveelheid aan te geven. Pak dagelijks de eieren uit het kippenhok zodat je zeker weet dat je iedere keer verse eieren hebt. Als de eieren lang blijven liggen kunnen ze kapot gepikt worden.

Wekelijkse verzorging

Iedere week moet de stro of het hooi op de bodem van het kippenhok verwijderd worden. Vervolgens moet er uiteraard weer een nieuwe schone laag neergelegd worden. Naast standaard voeding moet er maagkiezel en kippengrit aanwezig zijn in het kippenhok. Maagkiezel is nodig voor de spijsvertering, kippengrit voor de eierschalen. Vul de maagkiezel en kippengrit dus wekelijks bij. Daarnaast moet er iedere week gekeken worden of de kippen nog helemaal gezond zijn. Let hierbij op afwijkend gedrag, mogelijke parasieten tussen de veren en de lengte van de nagels.

Verdere verzorging

Behandel het kippenhok ieder voorjaar tegen bloedluis om te voorkomen dat de kippen hier last van krijgen. Zorg daarnaast voor een zandbak waarin kippen zicht kunnen ‘wassen’. Kippen wassen zich met zand en ontdoen zich daarmee van parasieten. Vul een zandbak met wit zand, op een droge plek en bij voorkeur in de zon. Deze zandbank zal zo nu en dan aangevuld moeten worden met nieuw zand.

Lees ook eens: Vlindertuin, creëer een vlindervriendelijke tuin