Gras onderhouden

gras onderhouden

Een gezond gazon hoort mooi groen te zijn en een frisse uitstraling te hebben. Om het gras in topconditie te houden is meer nodig dan alleen af en toe een goede regenbui. Gelukkig is het onderhouden van gras prima zelf te doen. Door op de juiste momenten te maaien, verticuteren, bemesten en sproeien blijft ook jouw gras mooi groen. Met deze uitleg en tips helpen we je op weg.

Wanneer gras maaien?

Regelmatig maaien is heel belangrijk voor een gezond gazon. Gras op de juiste lengte houden zorgt er namelijk voor dat er genoeg zonlicht op de onderlaag van het gras komt. Daarnaast zorgt gras maaien ervoor dat water makkelijker opgenomen wordt door de ondergrond. Zo krijgen nieuwe sprieten de kans om te groeien en jouw gazon weer die frisse groene kleur te geven. Maai het gras tot een lengte van 3,5 tot 5 centimeter, waarbij 4 centimeter optimaal is. Om in de buurt te blijven van deze optimale lengte zou het gras van maart tot en met augustus 2 keer per week gemaaid moeten worden. Laat het gras in ieder geval niet te lang groeien, hierdoor wordt de kans op verstikking in de onderlaag namelijk vergroot. Door verstikking verliest het gras een gezonde groene kleur en kan het zelfs geel worden.

Robotmaaier scheelt veel werk

In een optimale situatie blijft het gras continu op een lengte van ongeveer 4 centimeter. Een robotmaaier kan dagelijks zijn rondje maken waardoor deze lengte prima te behouden is. Daarnaast neemt een robotmaaier natuurlijk veel werk uit handen. Wanneer je geen hekel hebt aan gras maaien is er helemaal niets mis met een traditionele grasmaaier. Voor degene die er minder hobby in hebben is een robotmaaier een ideale oplossing om tóch te genieten van een mooi gazon.

robotmaaier voor gezond gras

Wanneer gras verticuteren?

In de onderlaag van het gazon hoopt zich in de loop der tijd dood materiaal zoals gras- en bladresten op. Door het gras te verticuteren wordt dit dode materiaal uit het gazon verwijderd. Verticuteren is belangrijk omdat op deze manier verstikking van het gras wordt voorkomen. Daarnaast worden ziektes en schimmels die zouden kunnen optreden door het dode materiaal bestreden. Het verwijderen van dood materiaal helpt het gras om weer genoeg lucht en voedingsstoffen op de kunnen nemen. Ook zal verticuteren ervoor zorgen dat nieuwe grassprieten ruimte hebben om te groeien. Wanneer het gras geverticuteerd is kan het er een paar dagen slecht uitzien, maar het wordt snel weer mooi groen. Om het gras hierbij te helpen kan er bemest worden. De beste tijd om te verticuteren is in het najaar, het klusje kan eventueel herhaald worden in het voorjaar.

Wanneer gras bemesten?

Tussen maart en november groeit gras continu door. Daarbij worden veel voedingsstoffen gebruikt. Om het gras te voorzien van voldoende voedingsstoffen is bemesten belangrijk. Meteen bij de start van het groeiseizoen bemesten zorgt voor een mooi groen gazon. Afhankelijk van de meststof die gebruikt wordt kan bepaald worden hoe vaak dit herhaald moet worden. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen, deze laten de voedingsstoffen langzaam los. Daardoor wordt het gras 3 maanden lang voorzien van voedingsstoffen. Na die 3 maanden dient het gras weer opnieuw bemest te worden. Mest moet goed verspreid worden, hoopjes mest zorgen namelijk voor brandplekken in het gazon. Dit kan door te strooien met de hand of met een strooiwagen. Als het gazon droog is moet er na het bemesten gesproeid worden.

Gras sproeien

In Nederland valt er regelmatig een buitje waardoor we lang niet altijd hoeven te sproeien. Toch zijn er ook drogere periodes waarbij het gazon een handje moeten helpen. Met name in juni, juli en augustus moet er regelmatig gesproeid worden. Voor sproeien geldt de volgende richtlijn:

  • Bij 20 graden 1 of 2 keer per week 30 minuten sproeien
  • Bij 25 graden 2 of 3 keer per week 60 minuten sproeien
  • Bij 30 graden 2 of 3 keer per week 120 minuten sproeien

Deze sproeitijden zijn gebaseerd op zandgrond. Bij kleigrond kunnen de sproeitijden worden gehalveerd, maar het aantal sproeibeurten blijft hetzelfde. Wanneer er een regenachtige dag tussen zit in een week, kan er een sproeibeurt overgeslagen worden. Maak de andere sproeibeurt dan niet korter, de ondergrond wordt pas goed nat bij een lange sproeibeurt. Bij korte sproeibeurten wordt de oppervlakte wel nat maar blijft de ondergrond droog. Aan de andere kant moet er ook niet veel vaker of langer gesproeid worden, teveel water is ook weer niet goed voor het gras.

gras sproeien

Kalk op gazon strooien

Gras heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem met een pH-waarde van 6. De ondergrond heeft lang niet altijd vanzelf de juiste zuurtegraad. Test daarom de zuurtegraag van de grond. Deze test wordt soms gedaan door tuincentra, waar ook testsetjes verkrijgbaar zijn om zelf te kunnen testen. Als de ondergrond niet de juiste zuurtegraad heeft kan er kalk gestrooid worden. Doet dit dan tussen december en februari. Op deze manier wordt voorkomen dat er mos groeit tussen het gras.

Gazon beluchten

In tijden dat er veel neerslag valt kan de ondergrond belucht worden. Zeker als de ondergrond het water niet goed weg laat lopen is beluchten belangrijk. Dit beluchten kan gedaan worden door te prikken met een riek, over het gazon te lopen met beluchtingssandalen of met een prikrol.

Gras bijzaaien

Gaat het ondanks deze tips voor een mooie groene grasmat toch nog mis? Ook dan is er een oplossing. Wanneer er kale plekken in het gazon verschijnen kun je hier bijzaaien met graszaad. Door kale plekken bij te zaaien blijft je gazon mooi groen en gezond. 

Lees ook eens: Hoe en wanneer de tuin bemesten?