Hoe en wanneer de tuin bemesten?

Onderhoud van de tuin is belangrijk voor gezonde planten en een stralende tuin. Onderdeel van dit onderhoud is het bemesten van planten en het gazon. Door de tuin regelmatig te bemesten zorg je voor een voedzame bodem in de tuin. Hierdoor zullen planten en het gazon sterk en gezond blijven. In ruil voor de voedingsstoffen zullen de planten je belonen met een stralende en bloeiende tuin. Dit stuk zal voornamelijk gaan over het bemesten van vaste planten. Meer weten over het bemesten van het gazon? Lees dan alles over onderhoud van het gazon.

Waarom is bemesten belangrijk?

Planten hebben dus voedingsstoffen nodig om te groeien. Sterker nog, een plant heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven. Planten zullen altijd wel enige voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. In onze tuinen is dit echter te weinig voor een plant om te kunnen groeien en om gezond te kunnen blijven. Na verloop van tijd zal de plant stoppen met groeien en de gezonde groene kleur verliezen. Daarnaast is er een groter risico dat de plant vatbaar wordt voor ziekten en plagen. Door planten in de tuin te bemesten zorg je ervoor dat de plant sterk en gezond blijft, waardoor deze problemen voorkomen kunnen worden.

Hoe bemest je de tuin?

De meest eenvoudige manier om te tuin te bemesten is door mestkorrels te strooien rondom planten. De voedingsstoffen moeten de wortels van de planten bereiken, maar de mest zakt vanzelf dieper de grond in. Om daar een handje bij te helpen kun je de bovenste laag schoffelen of mengen met een 3-tands cultivator. Als er regen voorspelt wordt is dit eigenlijk alles wat je hoeft te doen. Wordt er geen regen voorspelt, sproei dan nog even op de plekken die je bemest hebt. Op dit manier wordt de meststof geactiveerd en kunnen voedingsstoffen de wortels bereiken.

Het is overigens belangrijk om goed te kijken hoeveel meststof er toegediend moet worden. Het spreekwoord ‘beter teveel dan te weinig’ gaat hier niet op. Teveel meststof kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Wanneer je mestkorrels gebruikt wordt de aanbevolen hoeveelheid getoond op de zak. Gebruik je compost, maak de laag dan niet dikker dan 1 centimeter.

tuin bemesten

Wanneer tuin bemesten?

Bemesten is dus vooral nodig voor een goede groei van de plant. Daarom moet planten bemest worden in het seizoen waarin ze groeien. Het belangrijkste moment om te bemesten is in de lente, in maart of april. In de lente beginnen de kale planten weer vol te groeien met bladeren. Door de plant op dat moment te voorzien van voedingsstoffen, zal je de rest van het jaar meer plezier hebben van de plant. Ook in de zomer zijn planten nog volop in ontwikkeling. In de zomer kan er dus nog een keer bemest worden. Het is afhankelijk van de soort plant of het nodig is om in de zomer voor de tweede keer in een jaar mest toe te dienen. Sommige planten doen het namelijk juist beter met minder voedingsstoffen. Bemesten in de herfst en winter is niet nodig, omdat planten in de koudere maanden in een rustmodus gaan. De ontwikkeling van de plant ligt dan nagenoeg stil.

Welke mest gebruiken?

Kies bij voorkeur voor organische mest in plaats van kunstmest. Organische mest geeft de voedingsstoffen namelijk geleidelijk af. Kunstmest wordt direct volledig geactiveerd en werkt daardoor veel korter. De plant heeft dus veel langer plezier van organische mest. Organische mest geeft ongeveer 3 maanden voedingsstoffen af! Daarnaast wordt door organische mest direct de bodemstructuur verbeterd. Compost is overigens ook prima te gebruiken om de tuin te bemesten.

Lees ook eens: Gras onderhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *