Taxus snoeien, hoe en wanneer?

gesnoeide taxus

De taxus is een plant die in veel tuinen wordt gebruikt. Dat is niet gek, de taxus is namelijk vrij eenvoudig te onderhouden en blijft ook in de winter mooi groen. Deze plant wordt vaak gebruikt als haag, maar is ook mooi als losse struik. Dat komt mede doordat de taxus zeer geschikt is voor vormsnoei. Hoe de taxus ook wordt gebruikt, af en toe is het nodig om te snoeien. Maar wanneer snoei je de taxus en hoe pak je dat aan?

Wanneer taxus snoeien?

Aangezien de taxus niet snel groeit is snoeien niet zo vaak nodig. Met één keer per jaar snoeien is de taxus al tevreden. Het is wel belangrijk om dit jaarlijks te doen zodat de taxus in model blijft en goed kan blijven groeien. Het beste moment om de taxus te snoeien is net vóór of net ná de zomer. Dit betekent dat mei, juni of september de beste maanden zijn. Wanneer je kiest om de taxus zowel voor als na de zomer te snoeien, dan zal hij uiteindelijk het snelst groeien. Snoeien stimuleert namelijk de groei. Ook zal de taxus voller worden door meerdere snoeibeurten. Een dicht begroeide taxushaag biedt veel privacy.

Buiten de genoemde maanden snoeien is ook mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat het niet vriest, maar ook geen hoogzomer is. Bij vorst kan de taxus moeilijk herstellen van de snoeibeurt. Wanneer de temperatuur juist hoog is kan hij sneller uitdrogen na het snoeien.

Hoe snoei je de taxus?

Een algemene stelregel bij het snoeien van een haag is dat de haag boven smaller wordt gesnoeid dan onder. Hierdoor ontstaat er een soort kegelvorm. Dit is belangrijk zodat de plant ook onderin voldoende licht krijgt. Houd dit dus in de gaten wanneer je de taxus gebruikt als haag! Op deze manier blijft de taxus mooi groen en vol.

Vormsnoei

Taxus is een perfecte struik voor vormsnoei. Vormsnoei gaat niet perse om complexe vormen, ook een mooie kubus of bol is mogelijk. Wanneer je aan de slag gaat met vormsnoei is een elektrische heggenschaar geschikt voor het grote werk. Daarna kan er een tuinschaar gebruikt worden voor het fijnere werk. Wanneer je kiest voor vormsnoei is het wel nodig om de taxus wat vaker bij te werken. Om de mooie vorm te behouden is vier keer per jaar een goede richtlijn.

vormsnoei

Gewone- of elektrische heggenschaar?

Een taxus kan prima handmatig gesnoeid worden met een gewone heggenschaar. Bij een lange haag is het misschien toch fijner om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Met een elektrische heggenschaar is het net wat makkelijker om veel meters strak te snoeien. Kies vooral voor de heggenschaar die jij zelf fijn vindt. Wanneer je voor een gewone heggenschaar kiest moet deze wel scherp zijn, anders beschadig je de taxus.

Snoeiafval

Taxus is een giftige plant, waardoor je op moet passen met snoeiafval wanneer er dieren in de buurt zijn. Ruim het snoeiafval goed op. Pas ook op met taxus in de buurt van vijvers, voor vissen is deze plant ook giftig.

Wist je dat snoeiafval van de taxus gebruikt wordt voor de productie van medicijnen tegen kanker? Als je flink wat schoon snoeiafval hebt wordt dit kosteloos opgehaald door de Taxus Taxi. Zo wordt er ook nog wat nuttigs gedaan met je snoeiafval!

Taxus bemesten na het snoeien

Om de taxus een handje te helpen met herstellen na een snoeibeurt is bemesten een goed idee. Gebruik hiervoor organische mestkorrels zoals koemestkorrels. Om de taxus in topconditie te houden is het een goed idee om meteen in het voorjaar te bemesten. Dit kan dan herhaald worden bij de snoeibeurt in juni.

Lees ook eens: Gras onderhouden