Als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, is het tijd om te beginnen met het winterklaar maken van de tuin. Je tuin goed voorbereiden op de winter zorgt ervoor dat je tuin in het jaar daarna nog steeds in topconditie is. Met de juiste voorbereiding op de winter zullen de planten in het voorjaar weer een gezonde groene kleur krijgen en goed groeien. Maar hoe maak je de tuin winterklaar, wat moet er allemaal gebeuren?
Bladeren als bescherming voor planten
In de herfst laten veel bomen hun bladeren vallen, waardoor er veel blad in de tuin terecht kan komen. Het is belangrijk om dit blad van het gazon te verwijderen, zodat het gazon voldoende licht krijgt. Als bladeren op het gazon blijven liggen kunnen hier dode plekken ontstaan. Daarnaast is het ook een goed idee om het terras te vegen zodat hier geen stapels bladeren blijven liggen.
Maar wacht even met het weggooien van de bladeren! Bladeren kunnen namelijk erg nuttig zijn om planten te beschermen tijdens een strenge winter. Leg een laag bladeren van zo’n 5 tot 10 centimeter dik in de borders, rond de wortels van planten. Op die manier worden de wortels beschermd tegen vorst. Maak de laag bladeren zeker niet dikker, bij een dikkere laag bladeren kunnen er allerlei schimmels ontstaan.
Snoeien voor de winter
Veel bomen en planten kunnen prima gesnoeid worden voor- of zelfs tijdens de winter. Er wordt vaak gezegd dat de boom kwetsbaar wordt door een snoeibeurt net voor de winter, maar voor de meeste bomen valt dat reuze mee. De boom of struik is in een soort winterslaap en er stroomt nauwelijks sap door de takken. Hierdoor kan er nog prima gesnoeid worden. Er is zelfs een voordeel als je gaat snoeien in de herfst of winter: je kunt perfect zien hoe de takken lopen omdat de bladeren zijn gevallen. Dat scheelt trouwens ook meteen veel snoeiafval! Wat de beste tijd is om te snoeien verschilt per soort. Wil je er zeker van zijn dat je een plant snoeit is de meest geschikte periode, bekijk dan specifiek voor die plant wanneer dat het geval is.
Je kunt de hagen trouwens ook nog prima een keer strak snoeien voordat de winter intreedt. Als de laatste snoeibeurt al een tijdje geleden is, kan de haag er wat slordig uitzien. De hele winter naar een onverzorgde haag kijken zou zonde zijn.
Het gazon klaarmaken voor de winter
Zoals al gezegd is het belangrijk dat het blad van het gazon verwijderd wordt om dode plekken te voorkomen. Daarnaast moet het gazon nog een keer gemaaid worden voordat de winter begint. Houd hierbij een maailengte van 4 centimeter aan. Op deze lengte blijft het gras sterk en gezond en kan er voldoende licht bij de onderkant van de sprieten komen. Het juiste moment voor de laatste maaibeurt van het gazon is wanneer de temperaturen onder de 7 graden lijken te blijven. Onder de 7 graden gaat het gras namelijk in de rustmodus en zal het niet meer groeien.
Vijver winterklaar maken
Heb je een vijver in de tuin? In de herfstperiode valt er veel blad van de bomen. Het is bijna onvermijdelijk dat dit blad ook in de vijver terechtkomt. Als je dit blad gedurende de winter in de vijver laat liggen gaat dit vroeg of laat rotten. Hierdoor wordt de waterkwaliteit slecht, wordt de vijver vies en zal er naar verloop van tijd een vervelende geur ontstaan. Daarnaast is het goed om watervallen en fonteintjes uit te schakelen als er vissen in de vijver zwemmen. Dit soort elementen zorgen er namelijk voor dat het water extreem snel kan afkoelen.
Planten verplaatsen in het najaar
Planten kunnen niet meer verplaatst worden in de winter als het regelmatig vriest. In het najaar voordat de vorstperiode begint, is het juist een perfecte tijd om planten te verplaatsen. Tussen september en november zijn de planten in een rustmodus. De processen in de plant staan op een laag pitje en daarom kan de plant nu prima verplaatst worden.
Kwetsbare planten beschermen
Sommige planten kunnen niet goed tegen vorst. Vooral bij jonge planten kan dit problemen opleveren, omdat de stam vaak nog erg dun is. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom: deze plant is afkomstig uit een warmer klimaat dan in Nederland. Ondanks dat olijfbomen steeds meer gekweekt worden om te overleven in het Nederlandse klimaat, hebben ze het nog wel eens moeilijk. Zeker jonge olijfbomen overleven de winter vaak niet, omdat de stam nog dun is en volledig bevriest. Oudere bomen met dikkere stammen zijn vaak wel sterk genoeg om de winter te overleven. Heb je een plant die het wel eens moeilijk zou kunnen krijgen tijdens de winter? Bescherm deze dan met een beschermhoes (boomjas) of bind een jute zak om de stam.
Tips om de tuin winterklaar te maken
- Sluit de buitenkraan af.
- Zorg dat er geen water meer in bakken of gieters staat om vorstschade te voorkomen.
- Een bloeiende tuin in het voorjaar? Plant nu je voorjaarsbollen.
- Help vogels de winter door met deze tips.
Lees ook eens: Winterharde planten