Balinese tuin aanleggen

Balinese tuin

Het ultieme vakantiegevoel naar je eigen achtertuin halen is een wens van velen. Wie er in slaagt om een mooie Balinese tuin aan te leggen, ziet deze wens in vervulling gaan. Wie op vakantie is geweest naar Bali weet hoe prachtig de Balinese tuin kan zijn. Maar hoe creëer je deze Balinese sfeer eigenlijk in je eigen achtertuin?

Kenmerken van een tuin in Bali

Voordat we aan de slag gaan met het ontwerp is het goed om de kenmerken van de Balinese tuin op een rijtje te zetten. Allereerst is de Balinese tuin een oase van rust. Een goede loungehoek mag zeker niet ontbreken. Tuinen in Bali worden gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen. Dit kan bijvoorbeeld hout zijn, maar zeker bamboe of riet helpt om het Balinese sfeertje na te bootsen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de schutting of bij het terras. Tot slot mogen planten met een tropische uitstraling niet ontbreken.

Terras in de Balinese tuin

Zoals gezegd worden bij voorkeur natuurlijke materialen gebruikt in de Balinese tuin. Bij het aanleggen van het terras houden we hier dus zeker rekening mee. Tuinmeubelen van hout, riet of bamboe zijn bij uitstek geschikt. Tuinmeubelen mogen best recht toe recht aan zijn. Kies bijvoorbeeld voor een (hoek)bank met strakke hoeken en zonder al te veel tierelantijntjes. Rust is tenslotte een belangrijke eigenschap van de Balinese tuin. Dit betekent ook dat we kiezen voor kussens in natuurlijke kleuren. Laat felle kleuren achterwege, maar kies voor ecru, taupe, wit of bruin. Tot slot kan er gewerkt worden met beelden, typisch is bijvoorbeeld een Boeddha beeld.

Zonwering of overkapping

Natuurlijk is er ook plaats voor zonwering bij het terras. Een parasol kan prima gebruikt worden, maar kies ook hier weer voor natuurlijke materialen en kleuren. Een houten parasol met een doek in een wit- of bruintint past goed. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een pergola, al dan niet begroeid met klimplanten. Een houten pergola is prima, maar kijk ook zeker naar een pergola van bamboe!

Terras Bali

In het Nederlandse klimaat is het niet gek als je graag een overkapping boven het terras hebt. We hebben nu eenmaal regelmatig te maken met een buitje. Kies voor een houten overkapping in plaats van de moderne aluminium geraamtes.

Tegels of vlonderplanken

Tegels met natuurlijke kleuren passen heel goed in een Balinese tuin, maar eigenlijk passen vlonderplanken misschien nog wel beter. Denk vooral ook goed na over wat je hier zelf het fijnst vindt. Kies je voor tegels, ga dan bijvoorbeeld voor ecru.

Planten in de Balinese tuin

De Balinese tuin wordt gekenmerkt door groen, bloeiende planten worden weinig gebruikt. Typisch voor de Balinese tuin zijn planten met forse bladeren. Heb je bijvoorbeeld een mooi zonnig plekje voor een bananenplant? De rijstpapierplant is ook een erg mooie plant voor in de Balinese tuin.

Planten Bali

Vergeet ook zeker de (winterharde) palmboom niet. De palmboom wordt geassocieerd met warme landen en vakantie. We komen deze plant zeker tegen in de Balinese tuin. De palmboom is inmiddels gekweekt om prima in het Nederlandse klimaat te kunnen overleven.

Daarnaast zijn verschillende soorten varens, bamboe, hartlelies en siergrassen ook uitermate geschikt voor gebruik in de Balinese tuin. Heb je toevallig een vijvertje? Dan past ook de waterlelie perfect bij dit thema.

Water in de Balinese tuin

Om het echt helemaal af te maken kun je ervoor kiezen om een vijver in de tuin te maken. Water is namelijk een belangrijk onderdeel van de tuinen in Bali. Kies bijvoorbeeld voor een vijver met staptegels of plaats een mooie waterlelie. Naast een vijver kan er ook gekozen worden voor een mooi waterornament. Hierin bestaan vele mogelijkheden, gebruik dus vooral ook je eigen smaak en creativiteit.

Lees ook eens: Kleine tuin ontwerp en inrichting