Kleine tuin ontwerp en inrichting

kleine tuin

Bij een kleine tuin is het belangrijk om extra goed na te denken over het ontwerp en de inrichting van de tuin. Omdat er beperkt ruimte beschikbaar is in de kleine tuin is een slimme indeling essentieel. Door goed na te denken over het ontwerp kan ook een kleine tuin heerlijk vrij en ruimtelijk aanvoelen. Met deze tips krijg jij een gezellige kleine tuin waarbij je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Planten in een kleine tuin

In een tuin horen planten te staan, of dat nu een grote of een kleine tuin is. In een kleine tuin moet er alleen net iets beter nagedacht worden over welke planten er geplaatst worden. Planten die te breed worden nemen namelijk al snel teveel ruimte in beslag. We zetten een aantal tips op een rijtje zodat jij de juiste planten kiest voor jouw kleine tuin.

Klimplanten

Klimplanten maken gebruik van bijvoorbeeld een muur of schutting om tegenaan te groeien. Dit betekent dat klimplanten weinig ruimte in beslagen nemen, ze blijven vrij strak tegen de zijkant van de tuin. Toch zorgen klimplanten al snel voor veel groen in een kleine tuin. Wil je simpelweg meer groen zonder veel ruimte kwijt te zijn, is klimop een zeer geschikte plant. Daarnaast bestaan er ook bloeiende klimplaten welke zorgen voor meer kleur in de tuin, zoals de Blauweregen of Toscaanse Jasmijn.

Smalle hoge planten

Om in de kleine tuin het gevoel te creëren dat je in de natuur bent, zijn ook hogere planten nodig. Hoge planten worden vaak ook breder, waardoor ze teveel ruimte nodig hebben voor een kleine tuin. Toch zijn er ook uitzonderingen, sommige planten kunnen behoorlijk hoog worden en blijven toch smal. Denk bijvoorbeeld aan de Italiaanse Cypres. Wil je met hoge planten zorgen voor meer privacy? Kies dan voor leibomen.

Smalle borders of plantenbakken

Maak aan een zijkant van de tuin smalle borders of plantenbakken over de gehele lengte van de tuin. Zo ontstaat er veel plek om planten te kunnen plaatsen waardoor de tuin direct een stuk groener wordt. Varieer bij het kiezen van planten tussen verschillende hoogtes om een speelse en natuurlijk uitstraling te creëren.

Hang plantenbakken aan de wanden

Het ophangen van plantenbakken aan muren of de schutting neemt nog minder ruimte in beslag dan smalle plantenbakken. Neemt een plantenbak of border net teveel ruimte weg om jouw tuinset te kunnen plaatsen? Maak dan meer gebruik van de wanden in de tuin door planten in plantenbakken aan de wand te hangen.

Tuinmeubelen voor een kleine tuin

Ook bij het kiezen van tuinmeubelen moet er gezocht worden naar praktische oplossingen. Kies daarom niet voor een grote hoekbank, maar bijvoorbeeld voor twee kleinere tweezits bankjes. Dit brengt meer rust in de tuin. Daarnaast zijn losse stoelen ook altijd een goede keuze voor een kleine tuin. Houd er ook rekening mee dat stapelbare- of inklapbare stoelen gemakkelijker op te bergen zijn.

Heb je eigenlijk geen plek voor een grote tafel, maar wil je wel heerlijk met de familie in de tuin kunnen eten bij mooi weer? Overweeg dan om een uitschuifbare tuintafel te nemen. Er worden steeds meer creatieve oplossingen bedacht om tafels eenvoudig groter en kleiner te kunnen maken. Zo is een tafel normaal gesproken compact. Wanneer er visite komt kan de tafel uitgeschoven worden om meer plek te creëren.

Kleine tuin groter laten lijken

Door de juiste keuzes te maken bij de inrichting van de tuin kan een kleine tuin er groter uitzien dat dat hij is.

Grote en lange elementen in de kleine tuin

Juist in een kleine tuin is het goed om grote tegels of lange terrasplanken te gebruiken. Deze grotere elementen stralen rust en ruimte uit. Daarnaast lijkt de tuin groter door een schutting met horizontale delen te plaatsen. Een schutting met bijvoorbeeld verticale planken laat schutting hoger lijken, maar daar zijn we niet naar op zoek. Een schutting met horizontale planken geeft de tuin een diepere en ruimere uitstraling.

Gebruik de juiste kleuren

Donkere materialen maken een ruimte optisch kleiner, terwijl lichte materialen de ruimte juist groter laten lijken. Dit principe gaat ook op in de kleine tuin. Een muur in de tuin donkergrijs verven kan erg mooi zijn, maar doe dit beter niet in een kleine tuin. Kies voor lichte kleuren zoals wit of lichtgrijs. Doe dit ook met de grotere objecten in de tuin zoals plantenbakken, lichte kleuren geven een ruimtelijk gevoel.

Ontwerp voor kleine tuin

Inmiddels is duidelijk waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een kleine tuin. Je weet welke planten, materialen en kleuren het best gebruikt kunnen worden. Denk eerst goed na over het ontwerp voordat je de materialen in huis gaat halen. Werken aan de hand van een goed doordacht ontwerp is extra belangrijk in de kleine tuin.

Lees ook eens: Balinese tuin aanleggen