Mediterrane tuin aanleggen

mediterrane tuin

Door een mediterrane tuin aan te leggen creëer je het ultieme vakantiegevoel in je eigen tuin. Zeker op de zonnige dagen is het heerlijk ontspannen in een tuin met een mediterrane sfeer. De stijl wordt gekenmerkt door gebruik van zomerse kleuren en exotische beplanting. Grove materialen en ronde vormen zijn ook belangrijke elementen. De sfeer is afgeleid van Zuid-Europese landen, denk bijvoorbeeld aan Toscaanse tuinen. Wil jij een stukje Zuid-Europa naar je achtertuin halen? We leggen uit hoe je dat doet.

Materialen voor een mediterrane tuin

Om die typische mediterrane sfeer in je tuin te creëren spelen gebruikte materialen een grote rol. Allereerst hoeven gebruikte materialen vooral niet al te netjes afgewerkt te zijn. Dit betekent dat bijvoorbeeld hout best natuurlijke vormen mag hebben. Het hoeft niet netjes recht gezaagd of geschuurd te worden. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van ronde potten in mediterrane tuinen. De ronde vorm in combinatie met een natuurlijke kleur zoals terracotta of ecru zijn een sleutel tot succes.

Grind of tegels?

Grind of tegels kunnen beide prima gebruikt worden in een mediterrane tuin. Kijk hierbij vooral naar wat je zelf het mooist vindt. Het kiezen van de juiste kleur is daarbij wel heel bepalend. Gebruik in ieder geval een lichte en natuurlijke kleur. Voor zowel grind als tegels geldt dat Toscaanse kleuren zoals ecru en terracotta heel goed tot hun recht komen. In geval van tegels kan ook gekozen worden voor typische sfeervolle mediterrane prints. Laat grijze of zwarte tegels en grind liever achterwege, deze passen niet bij de mediterrane stijl.

Tip: Wil je de hele tuin betegelen? Dan kan water bij hevige regenval moeilijk afgevoerd worden. Leg een grindstrook om water op een natuurlijke manier af te voeren.

Waterornamenten

Water past ook heel goed in een mediterrane tuin. Door een waterornament te plaatsen bij de loungehoek hoor je het rustgevende geluid van water. Dit draagt bij aan creëren van het echte vakantiegevoel in je achtertuin. Een verhoogde vijver in combinatie met een watervalletje of fonteintje  is ook een echte eyecatcher.

Loungehoek

Als je dat mediterrane vakantiegevoel eenmaal hebt gerealiseerd, wil je daar natuurlijk van kunnen genieten. Maak daarom een loungehoek in de tuin waar je helemaal tot rust kunt komen. Als er genoeg ruimte is om te werken met losse elementen, doe dat dan zeker. Bij minder ruimte kan er ook gekozen worden voor een hoekbank, dit is vaak toch wat compacter. In beide gevallen is het gebruik van lichte natuurlijke kleuren weer een belangrijke factor. Kies bijvoorbeeld voor meubels van teakhout, in combinatie met lichte kussens.

mediterrane lounge

Welke planten in een mediterrane tuin?

Exotische planten zijn onmisbaar in een mediterrane tuin. We moeten er alleen wel rekening mee houden dat het Nederlandse klimaat heel anders is dan in Zuid-Europa. Mediterrane planten komen niet altijd goed tot hun recht in een kouder klimaat. Toch zijn er genoeg planten die het mediterrane sfeertje versterken en het prima doen in het Nederlandse klimaat.

Mediterrane bomen

Vijgenboom

De vijgenboom komt normaal gesproken voor in warmere landen, maar doet het ook in Nederland erg goed. Deze boom wordt het best op een zonnige plek gezet. Wat betreft verzorging is de vijgenboom erg makkelijk en onderhoudsarm. Bemesten is niet nodig en de vijgenboom heeft weinig behoefte aan water. In het najaar zijn er vijgen aan de boom gegroeid, deze vruchten zijn prima te eten!

Winterharde palmboom

Palmbomen worden bij uitstek geassocieerd met warme landen en vakantie. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg winterharde varianten van de palmboom gekweekt. Zo kan een palm prima overleven in een Nederlandse tuin.

Olijfboom

De olijfboom is ook een typisch mediterrane boom. Ze kunnen prima overleven in het Nederlandse klimaat mits er gekozen wordt voor een wat ouder exemplaar. Jonge olijfbomen hebben een dunne stam waardoor ze weinig weerstand kunnen bieden tegen vorst. Wanneer de stam nog dun is kan deze in de winter beschermd worden tegen de vorst, wat overlevingskansen vergroot.

Mediterrane planten

Lavendel

Lavendel is een prima plant voor in de mediterrane tuin. Deze plant komt wat betreft kleur erg overeen met het blad van een olijfboom. Daarbij wordt lavendel mooi paars in de bloei en heeft de plant een aangename geur. Zet de plant op een zonnige plek en snoei de lavendel in het voorjaar en na de bloei.

lavendel

Rozemarijn

In mediterrane tuinen wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, zo ook van rozemarijn. Rozemarijn bloeit van maart tot mei kleine blauwwitte bloemen en is het hele jaar door groen. In de bloei kunnen bijen deze plant zeer waarderen.

Jasmijn

Jasmijn is er in verschillende soorten, zo ook Toscaanse jasmijn. Wees niet bang om ook de andere jasmijnsoorten in je mediterrane tuin te plaatsen. Deze plant bloeit witte bloemen welke een erg aangename en sterke geur hebben.

Lees ook eens: Olijfboom in de tuin