Een onderhoudsvrije tuin aanleggen

onderhoudsvrije tuin

Sommige mensen hebben een passie voor tuinieren, terwijl anderen er het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Dan is het verstandig om te kiezen voor het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin. Dat de tuin weinig onderhoud nodig heeft wil overigens niet zeggen dat het een saaie tuin wordt. Door goed na te denken over het ontwerp kan ook een onderhoudsvrije tuin een heerlijke plek worden om tot rust te komen bij mooi weer. Wij gaan je helpen om van jouw tuin een onderhoudsvriendelijke droomtuin te maken!

Planten in een onderhoudsvrije tuin

Zoals gezegd hoeft een onderhoudsvrije tuin zeker niet saai te zijn. Planten horen dan ook zeker thuis in een onderhoudsarme tuin. Let wel op bij het uitzoeken van planten dat regelmatige snoeibeurten niet nodig zijn. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor groenblijvende winterharde planten. Buiten dat groenblijvende planten het hele jaar zorgen voor kleur in de tuin, scheelt het ook een hoop blad vegen. Zo hoeven planten maar eens per jaar een in model gesnoeid te worden en ziet de tuin er de rest van het jaar netjes uit. Uiteraard zonder dat daar veel onderhoud bij komt kijken.

Tips voor onderhoudsvriendelijke planten

  • Leliegras is een laatbloeiende plant die in het najaar mooi paars bloeit. De rest van het jaar blijft leliegras groen en lijkt het op een donkergroen siergras. Zet gerust wat leliegrassen bij elkaar, zo wordt de tuin al snel groen terwijl deze planten niet veel aandacht nodig hebben.
  • Varens zijn ook winterharde planten die weinig onderhoud vragen en passen dus perfect in een onderhoudsarme tuin. Varens zijn sierlijke planten die in vrijwel iedere tuin goed tot hun recht komen. Ze zijn niet gevoelig voor ziektes waardoor je er lang plezier van zult hebben.
  • Klimop is onderhoudsvrije plant en ideaal voor bijvoorbeeld een wat kleinere tuin. Doordat de klimop tegen de muur op groeit neemt het nauwelijks ruimte weg in de tuin. Toch zorgt een wand met klimop direct voor een groene uitstraling in de tuin. Eén keer per jaar met de snoeischaar de klimop uitdunnen is voldoende om deze plant tevreden te houden.
  • Trage groeiers zijn altijd een goede keuze voor in een onderhoudsvriendelijke tuin. Een langzame groei betekent dat er nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Vaak wordt aangegeven wat er verwacht kan worden van de groei van een plant.

onderhoudsarm leliegras

 

 

 

Gebruik bodembedekkers

Na het plaatsen van de planten zijn er meestal nog wel stukken over waar zwarte grond te zien is. Het klinkt misschien gek, maar door hier bodembedekkers te plaatsen wordt veel onderhoud voorkomen. Als hier geen planten gezet worden zal er namelijk onkruid gaan groeien en dat willen we voorkomen in een onderhoudsvrije tuin. Daar bieden bodembedekkers een goede uitkomst voor, de meeste bodembedekkers vragen zeer weinig onderhoud.

Tegels, grind of kunstgras voor een onderhoudsarme tuin

Echt gras past niet bepaald in een onderhoudsvriendelijke tuin, omdat wekelijks maaien en regelmatig bemesten noodzakelijk is. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om kunstgras in de tuin te leggen. Kunstgras zorgt voor een groene uitstraling, heeft geen onderhoud nodig en zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk afgevoerd kan worden. Dit laatste is een groot voordeel ten opzichte van een tuin die volledig bestaat uit tegels, hier kan regenwater niet in de grond trekken. Als regenwater lang op tegels blijft liggen zullen ze snel groen worden. Zowel tegels als kunstgras passen goed in een onderhoudsvriendelijke tuin. Een combinatie van deze twee is wat ons betreft de beste keuze.

Daarnaast is grind of split ook zeer geschikt voor in een onderhoudsvriendelijke tuin. Door worteldoek op de ondergrond te leggen voordat de grind wordt toegebracht wordt onkruid voorkomen. Daarnaast zorgt worteldoek ervoor dat de grind lang schoon blijft. Grind kan een absolute verrijking voor de uitstraling van de tuin zijn. Een volledig betegelde tuin ziet er al snel saai uit. Door bijvoorbeeld een grindpad aan te leggen of een vak grind met een waterornament te plaatsen, ziet de tuin er direct stukken beter uit.

Onderhoudsvrije of onderhoudsarme tuin?

Na het lezen van deze tips vraag je je misschien af of een tuin met planten wel echt onderhoudsvrij is. Om eerlijk te zijn bestaat een onderhoudsvrije tuin niet. Enig onderhoud zal altijd nodig zijn, zelfs in een tuin waar geen planten in staan. Daarom is onderhoudsarm een betere term. Door de tuin op de juiste manier in te richten en de juiste planten te kiezen, is een onderhoudsarme tuin zeker mogelijk. Zo is één dagje tuinieren voldoende om de rest van het jaar te kunnen genieten van een nette en groene tuin.

Lees ook eens: Mediterrane tuin aanleggen