Rotstuin aanleggen

Een rotstuin aanleggen

Een goed aangelegde rotstuin kan een lust voor het oog zijn. Er ontstaat het gevoel van een stukje oernatuur. Een rotstuin is relatief onderhoudsvrij, goed nieuws voor degene met wat minder groene vingers. Heb je plannen voor het aanleggen van een rotstuin? Wij vertellen hoe je dit aanpakt.

De rotstuin ontwerpen

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van je rotstuin is het goed om na te denken over het ontwerp. Een goed ontwerp is namelijk de basis van een tuin waar je lang van kunt genieten. Dit ontwerp begint bij het kiezen van de juiste plek. Ga je het rotsachtige thema in de hele tuin doorvoeren, of kies je voor een bepaalde hoek? En wordt het een rotstuin met een mediterrane sfeer of meer een Japanse sfeer?

Het verschil tussen een mediterrane- en een Japanse rotstuin zit hem in het gebruik van planten. Mediterrane rotsplanten staan graag in de volle zon en hebben weinig behoefte aan water. Bij een Japanse rotstuin worden planten gebruikt die wel behoefte hebben aan water en is zon minder belangrijk. Aan de hand van deze keuze kan dus bepaald worden wat de beste plek is voor het aanleggen van de rotstuin.

Een rotstuin heeft verschillende hoogtes

Om het effect van een rotsachtig stukje natuur na te bootsen is hoogteverschil belangrijk. Beplanting kan hoogteverschillen creëren, maar in een rotstuin horen natuurlijk ook rotsen thuis. Gebruik bijvoorbeeld kleinere gestapelde keien of juist grote grote losse keien om een soort border te maken. Ook het plaatsen van een grote rots zorgt voor hoogteverschil.

Rotstuin met planten

Drainagelaag voor rotsplanten

Rotsplanten zijn droogte gewend waardoor ze veel vocht opslaan in het blad. Dit is de reden dat rotsplanten vaak dikke bladeren hebben. Doordat het vocht opgeslagen wordt, hebben de planten geen behoefte meer aan een vochtige ondergrond. Als de ondergrond te vochtig blijft zullen wortels gaan rotten. Regenwater moet dus gemakkelijk weg kunnen lopen uit de (verhoogde) rotstuin. Dit doe je door een drainagelaag aan te brengen. 

Maak de drainagelaag op plekken waar je de rotsplanten wilt gaan plaatsen. Deze drainagelaag bestaat uit materialen zoals grof grind of puin, als het water maar gemakkelijk weg kan. Als de juiste hoogte is bereikt kan de toplaag worden voorzien van een dun laagje grond. Deze laag hoeft zeker niet te dik te zijn, veel rotsplanten groeien namelijk zelfs al op grind. 

Wil je ook planten gebruiken die meer behoefte hebben aan vocht? Dan is de drainagelaag daar niet nodig. Leg op die plekken een dikkere laag grond zodat ook deze planten het goed doen in je rotstuin. Wil je het hele jaar door groen in de rotstuin? Dan zijn dit soort plekken belangrijk, rotsplanten groeien namelijk vaak alleen in het voorjaar.

Rotsen plaatsen

Dan is het tijd om de keien en rotsen te gaan plaatsen. Kies voor rotsen met een grove uitstraling, vooral niet te glad. Daarnaast mogen het ook best flinke keien zijn. Grote rotsen of keien creëren het gevoel en de sfeer van een rotstuin. Gebruik je creativiteit bij het plaatsen van de rotsen en keien. Bij groepering is een grote kei het middelpunt en kan daaromheen gebouwd worden met kleinere keien. Leg ook losse keien neer, dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Planten in de rotstuin

De laatste stap van het aanleggen van de rotstuin is het aanbrengen van beplanting. Plaats echte rotsplanten tussen de keien, wanneer deze gaan groeien wordt de rotstuin een prachtig geheel. Gebruik ook hier weer je creativiteit, kies planten die je zelf mooi vindt. Zoals aangegeven kunnen er ook prima een aantal andere planten in de rotstuin staan. Op deze plekken moet dan meer grond liggen.

Geschikte rotsplanten:

  • Sempervivum
  • Sedum
  • Heideplanten
  • Scheefkelk
Lees ook eens: Winterharde planten

Andere planten:

  • Coniferen
  • Siergrassen
  • Naaldstruiken
  • Japanse esdoorns