Olijfboom in de tuin

Olijfboom

Als je op vakantie gaat naar het zuiden van Europa kom je ontzettend veel olijfbomen tegen. Hier is de olijf en olijfolie namelijk een belangrijk landbouwproduct. Doordat je zoveel olijfbomen tegenkomt in dit gebied associëren mensen deze plant met vakantie. Niet gek dat de olijfboom zeer geliefd is in Nederlandse tuinen. Door een olijfboom te plaatsen haal je de mediterrane sfeer naar je tuin. Zo waan je jezelf op een zomerse dag op je favoriete vakantiebestemming. Waar je op moet letten bij aanschaf, planten en onderhoud van de boom? Dat lees je hier.

Planten van de olijfboom

Voordat je de olijfboom in je tuin gaat planten moet er een geschikte plek gekozen worden. Kies daarbij altijd voor een plek met voldoende zon. De olijfboom is afkomstig uit landen waar de zon volop schijnt. Voor een gezonde boom moeten we dit zo goed mogelijk nabootsen. De beste tijd om de olijfboom te planten is in het voorjaar. Door vroeg in het jaar te planten hebben de wortels voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Plant je de olijfboom in het najaar, dan loop je het risico dat de boom sterft in de winter.

Graaf een vrij grote kuil om de boom in de planten, wat groter dan de kluit. Zo is er ruimte om bodemverbeteraar toe te voegen rondom de kluit. Houdt de grond waarin je de olijfboom plaatst veel vocht vast? Plaats dan hydrokorrels rond de wortels. De olijfboom houdt namelijk niet van veel vocht rond de wortels. Geef de boom ook wat ruimte rond de stam, plaats geen planten direct tegen de olijfboom.

Snoeien van de olijfboom

Het snoeien van de olijfboom doe je in het voorjaar en in de zomer. Snoei niet in het najaar of tijdens de winter. Het snoeien van de olijfboom kun je doen naar eigen inzicht, hoe jij de boom mooi vindt. Wil je de boom een flinke snoeibeurt geven en kort maken? Doe dit dan in het voorjaar, in april. Door te snoeien voordat de olijfboom het groeiseizoen ingaat zal hij snel weer mooi volgroeien. Vervolgens kun je in de zomer vooral snoeien om een mooie vorm te behouden.

gesnoeide olijfboom

Vind je de olijfboom eigenlijk wel mooi zoals hij is, dan is heel grondig snoeien niet nodig. Wel is het goed om takken die ver uitsteken af te knippen. Zo ziet de olijfboom er verzorgd uit. Daarnaast stimuleert snoeien een verdere groei en ontwikkeling van de boom. Een olijfboom moet nooit te vol groeien. De reden daarvoor is dat er overal voldoende zonlicht tussen de takken moet kunnen vallen. Daarom worden bij olijfbomen de takken die horizontaal van buiten naar binnen groeien weggeknipt. Op deze manier blijft de boom ‘luchtig’ en komt er overal voldoende zonlicht.

Tot slot is het aan te bevelen om de olijfboom regelmatig eens goed te bekijken. Je wilt dat de boom er gezond en fris uitziet. Zie je dode of lelijke takken? Knip deze dan gerust af. Er zal een gezonde frisse twijg terug groeien. Bekijk ook de stam eens, het is namelijk niet de bedoeling dat hier ook twijgen aan groeien. Gebeurt dit wel, verwijder deze dan.

Waar op letten bij aanschaf van een olijfboom?

Zoals je inmiddels weet zijn olijfbomen massaal te vinden in het zuiden van Europa. Het klimaat is daar heel anders dan hier in Nederland. De temperaturen liggen gemiddeld hoger en er zijn meer zonuren. De koude winters in Nederland zijn niet ideaal voor een olijfboom. Zeker jonge olijfbomen met een dunne stam kunnen hier slecht tegen. Je kunt daarom het beste kiezen voor een olijfboom met een wat dikkere stam. Dit zijn de wat grotere en oudere bomen. Koop je een jonge olijfboom met een erg dunne stam, dan is de kans groot dat deze de winter niet overleefd. Wil je toch een poging wagen? Bescherm de boom dan tegen vorst met een boomjas of wikkel een stuk jute stof om de stam. Doe dit niet met bubbelplastic, dit ventileert namelijk niet.

Welke planten passen bij een olijfboom?

Een olijfboom zorgt voor een mediterrane sfeer in de tuin. Om dit effect nog wat te versterken is het een goed idee om daar andere mediterrane planten bij te zetten. We zetten een aantal planten die goed bij de olijfboom passen op een rijtje:

lavendel

  • Lavendel
  • Varens
  • Vingerplant
  • Palmlelie
  • Winterharde Agave

Lees ook eens: Mediterrane tuin aanleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *