Als je een mooie plant koopt dan wil je daar natuurlijk lang plezier van hebben. Bij winterharde planten is dat het geval. Deze weten de winter namelijk prima te doorstaan. Het volgende jaar zullen ze dan ook weer gewoon te bewonderen zijn in je tuin. Verwar winterharde planten trouwens niet met groenblijvende planten. Winterharde groenblijvende planten bestaan natuurlijk wel, maar dit betekent niet hetzelfde. Veel winterharde planten zullen in de winter verdwijnen en in het voorjaar weer terugkomen. Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van planten.
Welke winterharde planten zijn groenblijvend?
Eigenlijk zijn dat er best veel! Daarom heb je ook zeker voldoende keuze uit winterharde groenblijvende planten. Een plant die je veel ziet en het hele jaar groen blijft is bijvoorbeeld de taxus. Grotere struiken met bladeren die groen blijven zijn bijvoorbeeld de Glansmispel en de Laurier. Een plant die ook nog wat kleur in de tuin brengt in de winter is de Hulst. Tussen de bladeren groeien namelijk dieprode bessen. Wil je ook bodembedekkers die in de winter groen blijven? Denk dan aan planten zoals de Kardinaalsmuts.
Tropische winterharde planten
Tropische planten zijn eigenlijk niet helemaal geschikt voor ons klimaat. Toch zijn er verschillende soorten die de winter goed kunnen doorstaan. Daarnaast zijn verschillende tropische planten tegenwoordig gekweekt om tegen de winter te kunnen. Er is bijvoorbeeld een winterharde palm, die gekweekt is om te overleven bij koude temperaturen. Ook de bananenplant is winterhard als je de juiste soort kiest, zoals de Musa Basjoo. Voor olijfbomen geldt dat de plant pas op latere leeftijd winterhard wordt. Een jonge olijfboom met dunne stam zal zonder bescherming de winter niet overleven. De stam moet in dit geval beschermd worden met jute of trek een boomjas over de olijf. Als de stam dikker wordt kan de olijfboom de winter goed doorstaan. Andere winterharde tropische planten zijn Varens en Bamboe.
Winterharde bloeiende planten
Er zijn genoeg winterharde planten die op een ander moment in het seizoen zullen bloeien. Bodembedekkers die dit bijvoorbeeld doen zijn de Klokjesbloem en Gipskruid. Een wat grotere plant die flink zal gaan bloeien is de Hortensia. Deze plant kom je in veel tuinen tegen. Kleuren van de hortensia zijn wit, blauw, rood en roze. Wil je een prachtig bloeiende plant die meer de hoogte in gaat? Denk dan eens aan de Blauwe Regen. Deze plant komt vol met blauwe hangende bloemen, waardoor het echt een ‘blauwe regen’ lijkt. Zet deze plant alleen niet in de buurt van een vijver, de bloemen zijn namelijk giftig voor vissen.
Winterharde planten voor bloembakken en potten
In een bloembak of pot is een plant vaak wat kwetsbaarder dan in de volle grond. De grond in een bloembak of pot kan namelijk sneller bevriezen. Sommige planten hebben daar echter weinig moeite mee. Een geschikte plant voor in een bloembak of pot is de Fuchsia. Deze zal in de zomer rood bloeien, daar zal je vele jaren plezier van hebben. De Skimmia bloeit ongeveer in dezelfde kleur, maar met veel kleinere bloemen. Ook deze plant houdt zich sterk in de winter in een bloembak. Andere goede opties zijn Jasmijn, Helleborus en Camelia.
Een tuin waar je jaren plezier van hebt
Ondertussen heb je een flink aantal planten voorbij zien komen die winterhard zijn. Door je tuin hier mee aan te planten kun je vele jaren genieten van de tuin. Deze planten blijven in de winter staan, of komen na de winter weer tevoorschijn. Wat ons betreft dus zeker een aanrader om te kiezen voor winterharde planten!
Lees ook eens: Tuin winterklaar maken